3/11/2009

HAÇAPURİ






Gürcistan sınırından girdiğimiz zaman , küçük küçük dükkanlar vardı.Bir tanesinden mis gibi bir koku geliyordu. İçeri girdiğimizde Gürcü bir bayanın ,Haçapuri adlı bu pideyi yaptığını gördük. Hamuru hazırladıktan sonra resimde görmüş olduğunuz fırının içerisinde pişiyor...


Haçapuri (Gürcüce: ხაჭაპური). Gürcü peynirli pidesi. Batı Gürcüstan’a özgüdür ve diğer bölgelere oradan yayılmıştır. Haçapuri hamuru buğday unundan hazırlanır. Una maya, su, süt ve tuz katılarak yoğrulur. Hamur biraz bekletilir ve sonraki aşamalar bölgelere göre değişiklik gösterir. Ancak iç malzeme olarak peynir bütün hazırlama biçimlerinde kullanılır. Ayrıca kesilmiş süt, yumurta, tereyağı konur. Haçapuri, Türkiye’deki peynirli pide ile İtalyada’ki calzone’ye büyük oranda benzer.

MALZEMELER:
1kg un
1 kücük paket yas maya
yarim tatli kasigi karbonat
2 yumurta
1/4 paket tereyag
su

Ic malzemesi icin:
Az tuzlu erimeyen köy peyniri
dis kismina sürmek icin tereyag

YAPILISI:
Havuz seklinde acilan unun ortasina maya, yumurta,
karbonat tereyagi ve su koyup kulak memesi yumusakligindan daha yumusak bir hamur elde edilir.
Yarim saat dinlendirilerek hamurun mayalanmasi saglanir.

Kabaran hamurdan bolca unlanmis bir zemine yumruk büyüklügünde alinan parcalar kalinca acilir ve ortasina, catalla ezip elimizle yogurdugumuz peynir koyulur. Sonra hamur elimizle inceltilir. Peynirin hamurun her tarafina yayilmasina dikkat edilir.

Artik hazir olan hamurumuz önceden isitilmis sivi yagli tavamizda
(veya varsa demir sacta) altli üstlü pisirilir. Pisirilen Hacapurilerin üzerindeki unlar fircayla temizlendikten sonra, her iki tarafina bolca tereyagi sürülür ve servis yapilir. Tereyagi hem daha lezzetli, hemde daha yumusak olmasini saglar.

Afiyet olsun...