10/10/2012

HOLLANDAISE SAUCE


Herkese merhaba..Bugün sizlere, çok sevmiş olduğum  ve temel soslarda ilk 3 e giren Hollandaise Sauce 'nin  tarifini vereceğim.

Sıradaki  tarifimin  , Hollandaise  içermesinden dolayı bu tarifini  ayrı bir başlık altında vermemin daha uygun olduğunu düşündüm.

Bu  sosun  özelliği , diğer sosların aksine , hazırlandıktan sonra  buzdolabında saklanamamasıdır.

Temel malzemesi olan tereyağ , buz dolabına girerse ,katılaşır ve sosun bütün özelliği  kaybolmuş olur. İçinde bulunan yumurtalardan dolayı , oda sıcaklığında da çok fazla muhafaza edilmez.

Bu yüzden , eğer pişirmiş olduğunuz yemeğinizi Hollandaise ile servis yapmak istiyorsanız , sunumdan çok kısa süre önce sosunuzu  hazırlamalısınız.

Sosunuzu  ;

                  Izgara bifteğinizin üzerinde
                  Çılbır methodu ile pişirilmiş yumurtanızın üzerinde
                  Sotelenmiş asparagusun üzerinde
                  Somon Balığının üzerinde
                  Sotelenmiş Tavuğunuzun uzerinde
                  V.S.
              
kullanabilirsiniz.

                          MALZEMLER

                       12 yemek kaşığı tuzsuz tereyağ ( oda sıcaklığında)

                       6 yumurta sarısı

                       1/2 cup sıcak su

                       2 cay kasığı taze sıkılmış limon suyu

                       1/4 cay kasıgı sarımsak tozu

                       1/4 cay kaşığı tuz

                       bir fiske karabiber

YAPILIŞI :

Derin bir tencerenin 2/3 ' ünü su ile doldurup  ve kaynatın. Ocağı orta derecede ısıya ayarlayın ve

kaynamakta olan suyun  üzerine , ısıya dayanıklı başka bir kap yerleştirin.

İçine   (aynı zamanda)   oda sıcaklığındaki tereyağınızı ve yumurta sarılarını koyup hızla çırpmaya başlayın  .Eliniz yorulsada çırpma işlemini bırakmayın.

Kıvamı koyulaşmaya başladığı anda ,damla damla kaynar suyunuzu ilave edin . Tabi bu işlemi yaparken,  bir eliniz suyu dökmekle , bir eliniz çırpmaya devam etmekle mesgul olmalı :)

Eğer tuttuğunuz kap çok ısınırsa bir elinizle ısı kaynağının üzerinden alırken diğer elinizle çırpmaya  devam edin.

Çırpma işlemini hiç bırakmayın ama aşırıyada kaçarsanız eğer bir anda yumurtalarınızın sos değil omlet olduğunu göreceksiniz. Bu yüzden  çırpma hareketimiz ne çok yavaş nede çok hızlı olacak.

Son olarak , limon suyunu  çırparak ilave  edin  ve baharatlarınız ile arzu ettiğiniz şekilde tatlandırın.

 Asla Yukarıda Yazılandan Farklı Bir Baharat Kullanmayın.

Afiyet Olsun