Herkese merhaba..Bugün sizlere, çok sevmiş olduğum ve temel soslarda ilk 3 e giren Hollandaise Sauce 'nin tarifini vereceğim.
Sıradaki tarifimin , Hollandaise içermesinden dolayı bu tarifini ayrı bir başlık altında vermemin daha uygun olduğunu düşündüm.
Bu sosun özelliği , diğer sosların aksine , hazırlandıktan sonra buzdolabında saklanamamasıdır.
Temel malzemesi olan tereyağ , buz dolabına girerse ,katılaşır ve sosun bütün özelliği kaybolmuş olur. İçinde bulunan yumurtalardan dolayı , oda sıcaklığında da çok fazla muhafaza edilmez.
Bu yüzden , eğer pişirmiş olduğunuz yemeğinizi Hollandaise ile servis yapmak istiyorsanız , sunumdan çok kısa süre önce sosunuzu hazırlamalısınız.
Sosunuzu ;
Izgara bifteğinizin üzerinde
Çılbır methodu ile pişirilmiş yumurtanızın üzerinde
Sotelenmiş asparagusun üzerinde
Somon Balığının üzerinde
Sotelenmiş Tavuğunuzun uzerinde
V.S.
kullanabilirsiniz.
MALZEMLER
12 yemek kaşığı tuzsuz tereyağ ( oda sıcaklığında)
6 yumurta sarısı
1/2 cup sıcak su
2 cay kasığı taze sıkılmış limon suyu
1/4 cay kasıgı sarımsak tozu
1/4 cay kaşığı tuz
bir fiske karabiber
YAPILIŞI :
Derin bir tencerenin 2/3 ' ünü su ile doldurup ve kaynatın. Ocağı orta derecede ısıya ayarlayın ve
kaynamakta olan suyun üzerine , ısıya dayanıklı başka bir kap yerleştirin.
İçine (aynı zamanda) oda sıcaklığındaki tereyağınızı ve yumurta sarılarını koyup hızla çırpmaya başlayın .Eliniz yorulsada çırpma işlemini bırakmayın.
Kıvamı koyulaşmaya başladığı anda ,damla damla kaynar suyunuzu ilave edin . Tabi bu işlemi yaparken, bir eliniz suyu dökmekle , bir eliniz çırpmaya devam etmekle mesgul olmalı :)
Eğer tuttuğunuz kap çok ısınırsa bir elinizle ısı kaynağının üzerinden alırken diğer elinizle çırpmaya devam edin.
Çırpma işlemini hiç bırakmayın ama aşırıyada kaçarsanız eğer bir anda yumurtalarınızın sos değil omlet olduğunu göreceksiniz. Bu yüzden çırpma hareketimiz ne çok yavaş nede çok hızlı olacak.
Son olarak , limon suyunu çırparak ilave edin ve baharatlarınız ile arzu ettiğiniz şekilde tatlandırın.
Asla Yukarıda Yazılandan Farklı Bir Baharat Kullanmayın.
Afiyet Olsun