RAMAZAN PİDESİ
MALZEMELER
Hamuru için:
4 su bardağı un
10 gr. kuru maya
1/2 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 bardak ılık su
1/2 bardak ılık süt
3 yemek kaşığı zeytinyağ
Uzerine:
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı süt
1 adet yumurta
Yapılışı:
Un , toz maya , tuz , toz seker bir kaba koyulur ve ortası havuz şeklinde açılır.
Ilıştırılmış olan süt ve su bu havuzun ortasına dökülür. Son olarak zeytinyağı ilave edilir ve hamur yoğrulur.
Mayalanması için üzeri örtülerek ılık bir yere alınır.
Yaklaşık olarak 1 saat içinde mayalanmış olan hamurunuzu pişirmek için ilk olarak tepsinizi hafif yağlayıp üzerini unlayın..
Uzerine sureceğiniz sosu için 1 yemek kaşığı zeytinyağ ,1 yemek yaşığı süt ve 1 yumurtayı çırpın.
Elinize biraz bu karışımdan döküp , mayalanmış olan hamuru elinize alın . Hamurunuzun çok fazla sönmesine izin vermeden hemen yağlanmış olan tepsinize koyup şekil verin.
Pidenize baklava seklinde kesik sekilleri verin ve sosunuzun yarısını uzerine yedirdikten sonra yaklaşık 45 dakika tepside mayalanmasını bekleyin.
Tepside mayalanması tamamlandıktan sonra kalan sosuda uzerine sürün.
180 derece ısıtılmış olan fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin..
Pidemiz Taze Kaymaksız olmaz ..Iste bu link ten (basharfie) evde yapabileceginiz Taze Kaymak tarifinede ulasabilirsiniz.
Afiyet olsun..
Sizler ile paylaşacağım ikinci tarifim Bursa Mutfağından ..Chef Ömür Akkor 'un tarifleri arasışnda bulduğum inanıılmaz lezzetli NANE TURŞUSU.
Tarifi size Ömür Akkor 'un kendi tarif dilini bozmadan yazmak istiyorum.
Nane tursusu ,Osmanlı sarayı icin Bursa'da Nisan ayından itibaren bahcelerden taze nane toplatılarak yapılıyordu.
Nane tursusu sulandırılarak , şurup yapımında yada diğer turşulara lezzet vermesi içinde kullanılıyordu.
O yıllardaki Osmanlı kaynaklarında nanenin şifalı etkilerinden bahsedilip " Cümle otların efendisidir "denilirdi.
NANE TURŞUSU
Malzemeler
5 Adet taze nane
1/2 Su bardağı sirke
1 Adet dilimlenmiş limon
2 Yemek kaşığı kaya tuzu
10 diş sarımsak
1 lt kaynatıldıktan sonra soğutulmuş su
Yapılışı
İyice ayıklanmış ve yıkanmış naneler, kavanoza aralarında limon dilimleri ve sarımsaklar koyularak yerleştirilir .
Diğer bir tarafta bir kabın içinde su , sirke ve kaya tuzu iyice karıştırılıp nanelerin konulduğu kavanoza ilave edilir .
Serin ve güneş ışığına maruz kalmayan bir yerde saklanır.
Yaklasık bir hafta sonra servis edilir .