11/02/2009

TÜRKMEN BÖREĞİ






Türken böreği , Türkmen mantısı ile aynı şeklinde hazırlanıyor.. Malzemeler aynı... Farklı olan tek şey , katlanış tarzı ve böreğin suyun içinde haşlanarak pişmesi.

MALZEME

HAMUR İÇİN

1 yumurta

4 çay kaşığı tuz

1 + 1/5 bardak ılık su

3 + 3/4 bardak un

HARÇ MALZEMESİ

3 tane kuru soğan

1 çerliston biber

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

1/4 bardak su


YAPILIŞI:

Hamur için , yumurta ve tuz çok iyi karıştırılır. Kalan malzemelerde ilave edilir ve yoğrulur.

Hamur kulak memesinden daha sert bir kıvamda olacak. Sert olması , haşlanırken dağılmamasına yardımcı oluyor.

Hamur iki eşit parçaya bölünür ve üzerine un serpilerek buzdolabı poşetine konur. Bu şekilde buzdolabında en az 5 dk dinlendirilir.

Ayrı bir tarafta ,harç malzemesi hazırlanır. Soğanlar , bıçak ile , çok ince kıyılır. Çerliston biber çok ufak doğranır. Kıyma ,soğan , çerliston biber , tuz , karabiber ve su karıştırılır ve harç hazırlanmış olur.

Hamur , çok ince olmıyacak şekilde açılır. 2 tane yufka elde edilmiş olur . bu yufka 6 cm eninde pileler oluşturarak katlanır. Yaklaşık 6 cm eninde kesilir .Bu kesilen parçalar , açılarak uzunlamasına üst üste serilir ve tekrar 6 cm eninde kesilir . Elde edilen karelerin ortasına , harç malzemesi konur ve kenarları su yardımı ile kapatılarak dikdörtgen şkli verilir. Elde edilen dikdörtgenin iki uc u ,ortaya parmak koyularak yuvarlanır ve birleştirilir.

Kaynayan tuzlu suyun içerisinde haşlanır .

Üzerine ,eritilmiş tereyağ dökülerek servisi yapılır. Arzuya göre yoğurt ile de servis edilebilir.

Türkmenistan'da yoğurtsuz tercih ediliyormuş..

Afiyet olsun...