Türken böreği , Türkmen mantısı ile aynı şeklinde hazırlanıyor.. Malzemeler aynı... Farklı olan tek şey , katlanış tarzı ve böreğin suyun içinde haşlanarak pişmesi.
MALZEME
HAMUR İÇİN
1 yumurta
4 çay kaşığı tuz
1 + 1/5 bardak ılık su
3 + 3/4 bardak un
HARÇ MALZEMESİ
3 tane kuru soğan
1 çerliston biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1/4 bardak su
HAMUR İÇİN
1 yumurta
4 çay kaşığı tuz
1 + 1/5 bardak ılık su
3 + 3/4 bardak un
HARÇ MALZEMESİ
3 tane kuru soğan
1 çerliston biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1/4 bardak su
YAPILIŞI:
Hamur için , yumurta ve tuz çok iyi karıştırılır. Kalan malzemelerde ilave edilir ve yoğrulur.
Hamur kulak memesinden daha sert bir kıvamda olacak. Sert olması , haşlanırken dağılmamasına yardımcı oluyor.
Hamur iki eşit parçaya bölünür ve üzerine un serpilerek buzdolabı poşetine konur. Bu şekilde buzdolabında en az 5 dk dinlendirilir.
Ayrı bir tarafta ,harç malzemesi hazırlanır. Soğanlar , bıçak ile , çok ince kıyılır. Çerliston biber çok ufak doğranır. Kıyma ,soğan , çerliston biber , tuz , karabiber ve su karıştırılır ve harç hazırlanmış olur.
Hamur , çok ince olmıyacak şekilde açılır. 2 tane yufka elde edilmiş olur . bu yufka 6 cm eninde pileler oluşturarak katlanır. Yaklaşık 6 cm eninde kesilir .Bu kesilen parçalar , açılarak uzunlamasına üst üste serilir ve tekrar 6 cm eninde kesilir . Elde edilen karelerin ortasına , harç malzemesi konur ve kenarları su yardımı ile kapatılarak dikdörtgen şkli verilir. Elde edilen dikdörtgenin iki uc u ,ortaya parmak koyularak yuvarlanır ve birleştirilir.
Kaynayan tuzlu suyun içerisinde haşlanır .
Üzerine ,eritilmiş tereyağ dökülerek servisi yapılır. Arzuya göre yoğurt ile de servis edilebilir.
Türkmenistan'da yoğurtsuz tercih ediliyormuş..
Afiyet olsun...